HOME Home Hallo professional, U kan hier inloggen

Artikel Zoeken

Categorieën

Per Provincie

Sponsor


Sponsor

Geen vergunning meer nodig voor tuinhuis of zwembad

De Vlaamse regering heeft de besluiten goedgekeurd die stedenbouwkundige vergunningen voor bepaalde kleine constructies overbodig maken. In de plaats komt er voor sommige constructies een meldingsplicht, maar een groot deel kleinere werken hoeft voortaan noch vergund noch gemeld te worden. De besluiten gaan in vanaf 1 december 2010.

De meldingsplicht is een nieuwe procedure uit de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, die een klein jaar geleden van kracht werd. Het uitvoeringsbesluit van vrijdag legt nu vast welke werken voortaan gemeld moeten worden, maar geen vergunning meer nodig hebben.

Een melding volstaat voor een aanpassing of uitbreiding bij een woning van maximaal 40m², zoals een garage of een veranda. De bouwheer moet de werken twintig dagen voor de aanvang ervan melden bij de gemeente via een vast formulier.

Muyters
Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Philippe Muyters heeft daarnaast de lijst met werken die vrijgesteld zijn van een vergunning, en die ook niet gemeld moeten worden, uitgebreid. De vrijstelling geldt voortaan voor vrijstaande gebouwen met een maximale oppervlakte van 40m2 (bvb. carports, tuinhuisjes…) en niet overdekte constructies van maximaal 80m2 (bvb. terras, zwembad, vijver…).

Ook voor bedrijven is er een belangrijke vereenvoudiging door de invoering van de zogenaamde “enige vergunning”. Dat houdt in dat voor de uitbreiding of verbouwing van bestaande bedrijven in industriegebied een melding zal volstaan als er voor de uitbreiding al een milieuvergunning verleend is. (belga/dea)Een zwemvijver in uw tuin

ZwemvijverDe technologie van biologische zwembaden en zwemvijvers is de laatste jaren met rasse schreden vooruit gegaan. Ecologische zwembassins zijn vriendelijk, zowel voor de mens als voor de natuur. Er worden geen chloorderivaten toegevoegd en erin zwemmen is aangenaam, heel anders en erg relaxerend. Alles wijst erop dat deze trend zich nog meer zal verbreiden.

Lees Meer »Welk type zwembad kiezen?

Zwembaden zijn er in diverse types en afmetingen, de keuze van het type zwembad hangt ondermeer af van hoe vaak je het zwembad wil gebruiken, hoeveel budget je ervoor over hebt en hoe groot je tuin is.

Zwembaden onder 2.500 euro
Wie niet veel geld wil of kan uitgeven aan de aankoop of installatie van een zwembad, heeft legio keuze in opblaasbaden en opzetbaden.

Opblaasbare zwembaden zijn het goedkoopst, en vind je in bijna iedere speelgoedwinkel, tuincenter, doe-het-zelf zaak, tot zelfs de gewone supermarkt. Ze zijn de snelste manier om de kinderen tijdens hete zomerdagen direct waterpret te bezorgen. ’s Morgens afhalen, opblazen, met water vullen en klaar. Nadien kan je je zwembadje direct weer aflaten en opbergen voor een volgende zomerpiek.

Opzetbaden zijn ook nog heel budgetvriendelijk en snel geplaatst, maar iets steviger en duurzamer dan de goedkoopste opblaasbaden. Opzetbaden worden meestal in de doe-het-zelf zaak of tuincenter als doe-het-zelf pakket aangeboden. Met de meegeleverde handleiding kan je stap-voor-stap de constructie met vast frame opzetten, de folie in het zwembad aanbrengen en vullen met water. Sommige iets stevigere modellen kan je gedeeltelijk of geheel ingraven in de tuin, waardoor het budgetbad er toch al wat meer als een echt zwembad uitziet.

Zwembaden vanaf 5.000 euro
Iets duurder dan de opblaas- en opzetbaden zijn geprefabriceerde foliebaden. Een geprefabriceerd foliebad bestaat uit een - meestal - metalen frame waarin een kunststof folie gespannen wordt. Ook deze baden kunnen door de handige doe-het-zelver zelf geplaatst worden, maar worden ook door professionele zwembadbouwers aangeboden.

Zwembaden vanaf 10.000 euro
Een ander populair type zwembad is het monoblockzwembad. Voor een relatief betaalbare prijs krijg je een oerdegelijk zwembad dat er echt professioneel uitziet. het monoblockbad bestaat uit één polyester kuip, waarin reeds uitsparingen voor inlooptrap en technische zaken voorzien zijn. De kans op lekken is bij dit type zwembad zo goed als uitgesloten.

Zwembaden vanaf 25.000 euro
Monoblocks uit keramisch composiet hebben in grote lijnen dezelfde eigenschappen als de monoblockzwembaden uit polyster. Het verschil heeft vooral betrekking op de duurzaamheid en zit voornamelijk in de samenstelling. Keramisch composiet is osmosevrij, beter bestand tegen UV-straling en hogere temperaturen.

Bouwkundige foliebaden zijn net als geprefabriceerde foliebaden afgewerkt met een gekleurde isolerende folie. De basis van een bouwkundig foliebad is echter geen metalen frame, maar een bouwkundige constructie in beton. Hierdoor is een bouwkundig zwembad van dezelfde afmeting dubbel zo duur als een geprefabriceerd model. Het grote voordeel van een bouwkundig foliebad is de absolute vrijheid in afmeting, vorm, dieptes en afwerking, waardoor je het zwembad volledig op maat van je tuin kan afstemmen.

Zwembaden vanaf 50.000 euro
RVS of inox zwembaden zijn nog maar enkele jaren op de markt. Door de onverwoestbaren kwaliteit en luxueuse karakter wint dit type zwembad enorm aan populariteit. Een inox bad bestaat ofwel uit vlakke platen roestvrij staal die met naden aan elkaar gelast zijn, ofwel uit één plaat RVS die in de gewenste vorm geplooid wordt. Een RVS bad kan volledig op maat worden gemaakt, inclusief extra’s zoals de vorm van de trap of een tegenstroomsysteem.

De meest exclusieve zwembaden zijn ongetwijfeld mozaïekzwembaden. Mozaïek is al reeuwenlang een populair materiaal om zwembaden mee te bekleden. Zelfs de welgestelde Romeinen kleedden hun zwembad al aan met deze kleine steentjes. De basis van een mozaïekbad is hetzelfde als bij een bouwkundig foliebad, met dat verschil dat de wanden worden aangekleed met mozaïektegeltjes in plaats van folie. Door het duurdere materiaal en hogere plaatsingskost van de mozaïektegels kan de pijs van een mozaïekzwembad al snel oplopen van enkele tienduizenden euro’s tot meer dan 100.000 euro, maar je krijgt er dan ook een exclusief een kwalitatief hoogstaand zwembad voor dat een leven lang meegaat.RVS Pools: Duurzame ontwikkeling : uw ecologische footprint beperken binnen een economisch verantwoord kader.

Rvs swimming pools streeft naar een samengaan van respect voor het milieu en een gezonde economische basis. Daarom hebben wij “het passief inox zwembad” ontwikkeld.

De CFK-vrije PUR isolatielaag zorgt er samen met het solar rolluik voor, dat de warmteverliezen kwestie onbestaand blijven. De nodige energie, om het “passief inox zwembad” te verwarmen, wordt dankzij de oneindige weerkaatsing van zonnestralen op de inox wanden aanzienlijk verminderd. Een hoogrendement warmtepomp, ontrekt de overige energie aan de buitenlucht.

Het passieve verwarmingsmodel wordt bereikt op het moment dat de energie, nodig voor de warmtepomp om het zwemwater tot op een comfortabele temperatuur te brengen, kan opgewekt worden door gebruik te maken van al dan niet reeds bestaande fotovoltaïsche zonnepanelen.

Dankzij uw “passief inox zwembad” helpt u uw ecologische footprint te beperken binnen een economisch verantwoord kader. Het terugverdieneffect van een “passief inox zwembad” ligt een stuk gunstiger dan bij een “passief huis”, gezien gedurende het zwemseizoen – 6 a 7 maanden per jaar – de omstandigheden voor de werking van zowel de lucht/water warmtepomp, als de fotovoltaïsche zonnepanelen optimaal zijn.

Uiteraard biedt een zwembad een meerwaarde voor uw eigendom. Maar we staan er zelden bij stil of dit nog steeds het geval zal zijn voor uw kinderen en kleinkinderen.

Ook al zal uw zwembad er nog zijn, lang nadat u er misschien niet meer bent. Het is belangrijk om, bij de aankoop ervan, rekening te houden met de levensduur van uw kuip. Op die manier bent u ervan verzekerd, dat u uw nabestaanden nooit zal opzadelen met een aanzienlijke minwaarde van de eigendom.

De inox zwembaden van RVS swimming pools zijn daarom 100% recycleerbaar. In tegenstelling tot de andere traditionele zwembaden, waar een hoog prijskaartje aan vast hangt voor de verwijdering en verwerking van een verouderde kuip. Onze inox zwembaden zullen daarentegen ooit een mooie recyclagebijdrage opleveren.Bouwaanvraag zwembad?

Wettelijke bepalingen bij aanleg van vijvers en zwembaden

Steeds meer tuinbezitters dromen van een (zwem)vijver of een zwembad. Maar ook de aanleg van een vijver of zwembad is gebonden aan wetten en reglementen. Het is dan ook nuttig om even stil te blijven staan bij dit aspect van het zwemgebeuren. Want mag men zomaar overal zwembaden of zwemvijvers creëren? Onze wetgeving geeft een aantal reglementeringen waaraan men zich moet houden bij de bouw van een vijver of zwembad. Een kort overzicht van de belangrijkste wettelijke bepalingen volgt hieronder.

Lees Meer »Chili heeft het grootste zwembad ter wereld

Chili mag zich de eigenaar noemen van het grootste zwembad ter wereld. Het zwembad San Alfonso del Mar in Algarrobo is één kilometer lang en werd onlangs door het Guinness Book of World Records erkend als het grootste ter wereld.

Het zwembad is ongeveer 8 hectaren groot en bevat 250.000 kubieke meter water. Het zwembad heeft één lange zijde van iets meer dan een kilometer.

Het zwembad werd vorig jaar gebouwd omdat de oceaan ter hoogte van San Alfonso del Mar te koud en te wild is om in te zwemmen.Pack Zwembad, de enige verzekering voor uw zwembad

Het Pack Zwembad is een aanvullende verzekering op de brandverzekering Top Woning, met specifieke en unieke waarborgen voor eigenaars van een zwembad. Zo vergoedt het Pack Zwembad o.a. :

* alle materiële schade aan luiken, liner, … van het zwembad;
* de schade aan filterinstallaties en pompen;
* het zwembadmeubilair en de schoonmaakapparaten na storm of diefstal;
* medische kosten en invaliditeit na een ongeval overkomen aan de gezinsleden en hun gasten in en rond het zwembad.

Lees Meer »Een zwembad in de tuin

Geert ZwembadenIn vroegere tijden werden buitenzwembaden aanzien als een extra luxe voor de meer gegadigden onder ons. Op dat gebied is er door de jaren heen heel wat verandert, want luxe krijgt steeds vaker een plaatsje in de hedendaagse woning én tuin.
Een eerste belangrijke factor bij de keuze van een zwembad is het budget. Er is heel wat keuze op de markt, dus voor elk budget is er wat wils.
Foto: Geert Zwembaden
Lees Meer »Voordelen van zwemvijvers

Cools ZwemvijversEen deel van het oppervlaktevuil zakt naar de bodem van het moeras. Een laag lava zorgt daar voor dieptefiltratie. Uiteindelijk wordt het zuivere water afgevoerd via een pomphuis en een pomp zorgt ervoor dat alles weer richting vijver vloeit.

Men moet echter enkele regels respecteren om ten volle te kunnen genieten van het concept zwemvijver. De beplanting is erg belangrijk en mag niet verwaarloosd worden, want het zijn de planten die een belangrijke rol spelen in het zuiveren van het water. Bovendien dragen zij in grote mate bij tot het ‘natuurlijke’ en ‘ongedwongen karakter’ van een zwemvijver. Lees Meer »Inox zwembaden

LPW Inox zwembadLPW, de Belgische fabrikant van de grootste polyester monobloc kuipen en het unieke overloopsysteem, de Vita Pools serie en de Covrex zwembadafdekkingen, ontwikkelde als eerste de wereldwijd gepatenteerde LPW Inox Pool. Acht millimeter dikke roestvrij stalen platen worden op een geïsoleerde en gewapende monobloc structuur aangebracht. Hierbij kunnen alle vormen en maten gerealiseerd worden. Belangrijkste troeven: een uitzonderlijke waterdichtheid, een exclusieve uitstraling en een aantrekkelijke prijs: 23 500 euro voor een  kuip van 8 op 4.